Ondersteuning : sturend of volgend

“Ik dacht dat ik geen keus had” of “Mag dat dan?” Dat is vaak de reactie van een zwangere als ik ze vertel dat háár wensen en haar (barende) lichaam centraal horen te staan bij de begeleiding. (Te)veel zwangeren menen dat ze moeten bevallen binnen de marges van hun zorggever of partner.

Heb je er weleens bij stil gestaan dat degene die bij je bevalling is, invloed heeft op de uitkomst en jouw beleving van de geboorte? Je partner, de verloskundige, de gynaecoloog en verpleegkundige hebben allemaal hun eigen achtergrond en ervaring. En reken maar dat dat van invloed is op hun houding, visie en aanbod van zorg en ondersteuning aan jou.

De partner

De houding van de partner heeft zeker impact, ook omdat hij/zij dicht bij je staat. Zwangeren conformeren zich regelmatig aan de angst en wensen van hun partner. Laten een echo maken of besluiten in het ziekenhuis te gaan bevallen, omdat de partner het anders niet trekt. Terwijl ze wat hen betreft niet echt een echo hoefden of best thuis wilden bevallen.

De zorgverleners

De bevallingen die je meemaakt, ook als geboorte professional, kleuren je houding en visie. Dat kan niet anders. Gynaecologen en verpleegkundigen werken zelfs in een setting waarin een gezonde, ontspannen geboorte niet regulier is. Waar medisch kijken meer de norm is.

Er zijn zorgverleners die wensen dat je als zwangere meegaat in hun visie en voorstellen. Soms gepresenteerd als: “Ik ben de deskundige” of “Ik ben de eindverantwoordelijke persoon in dit gebeuren”. Niet fijn in een relatie waarin je toch al afhankelijk bent. Dat voelt niet veilig en dat is juist nodig om goed te baren. Bovendien krijg je als zwangere snel het gevoel dat je als lastig bestempeld wordt als je er anders tegen aan kijkt.

Gelukkig is een kenmerk van de mens dat hij groeit en zichzelf ontwikkelt. Een vrouw die in haar kracht blijft en baart in vrijheid is een uitstekende leerschool voor geboortebegeleiders. Er zijn verloskundigen en ziekenhuizen die steeds meer cliënt gericht gaan werken. Met alle positieve gevolgen van dien voor beide partijen.

Als doula leer ik van elke barende vrouw, door haar met een open houding tegemoet te treden. Ik zet mijn eigen mening opzij en volg en vertrouw de vrouw 100% in haar kunnen en weten wat ze nodig heeft. Daar waar ze mijn ondersteuning wenst, geef ik die haar.

Ander bevalklimaat

Mijn wens is dat alle vrouwen die baren zó begeleid worden dat optimaal gebruik gemaakt wordt van de gezonde werking van haar geboortelichaam. Dat haar mentale en emotionele mogelijkheden uitgangspunt zijn bij de baring. Dat de mensen die bij de geboorte zijn, haar (durven te) vertrouwen en respect hebben voor haar kunnen. Dat iedereen er alles aan doet om een voor haar veilige setting te creëren. Daar past geen angst, betweterigheid of wantrouwen bij.

Dus zwangeren, luister goed naar alle informatie die je ontvangt van welke geboortebegeleider dan ook en bepaal dan of het jou helpt om gezond, veilig, prettig en op eigen wijze te bevallen. Zo ja: omarm die persoon. Zo nee, bedank voor de info en zoek verder. Succes!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s