Je bevalling regelen is net als een kinderwagen kopen.

Je bent zwanger en bereid je uiteraard voor op alles wat komen gaat. Praktische zaken, maar ook de bevalling moet geregeld worden.

Kinderwagen kopen.

Stel je voor dat je een kinderwagen gaat aanschaffen. Je gaat naar de winkel en geeft aan dat je zwanger bent en een kinderwagen nodig hebt. De verkoopster, die er verstand van heeft, bepaalt welke kinderwagen geschikt is voor jou en die koop je. Beetje vreemd?Jazeker. Je verwacht namelijk dat je zelf beslist welke wagen geschikt voor je is en je wensen vertaald ziet worden in een goed advies en dat je niet een lopende portemonnee bent.

Bevalling regelen.

Maar waarom vinden we het dan normaal dat een buitenstaander grote invloed heeft en zelfs vaak mag bepalen, hoe en waar je bevalt? Dat je eigen inbreng en mogelijkheden ondergeschikt zijn en niet het uitgangspunt voor begeleiding. Ga eens na hoe vaak je tijdens je zwangerschap onderzoeken ondergaat en protocollen toelaat, terwijl je misschien daar anders over denkt of er een ander gevoel bij hebt. Waarom standaard al die echo’s, terwijl je je afvraagt wat het toevoegt naast alle stress over de (mogelijke slechte) uitslag die het geeft?  Waarom inwendig onderzoek toestaan, omdat de verloskundige dat nodig vindt en jij er een hekel aan hebt? Waarom vliezen laten breken of inleiden, terwijl jij geen haast hebt?

Keuzes maken en besluiten.

Wees je bewust van je eigen visie en gevoelens die dit alles oproept: stress, hekel hebben aan, geen haast hebben. Neem jezelf serieus en volg je eigen gedachten en gevoelens, ook al lijken ze niet logisch en ben jij geen arts. Dat hoeft ook niet want jij bent ook een deskundige. Immers de baby zit in jouw buik en het is jouw lichaam. Wie is daar het dichts bij betrokken? Juist ja, jij!

Denk ook eens aan een doula in dit verband. De doula richt zich op wie je werkelijk bent, wat je werkelijk nodig hebt en zelf in te brengen hebt. Ze is onafhankelijk en volgt jou. Dat geeft meer (zelf) bewustzijn, meer (zelf) vertrouwen en een soepelere geboorte waaraan meer plezier beleefd wordt.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s