Mijn innige wens als doula voor het komende jaar.

Elk jaar in deze tijd werp ik mij op een grote stapel kaarten om te versturen. En ook dit jaar laat ik in mij opkomen wat mijn wens is voor het komende jaar. Ingegeven door mijn ervaringen in het afgelopen jaar, zowel privé als in mijn werk en de wereld daaromheen. Dit jaar was het me heel snel duidelijk: verbinding en liefde. Dat zijn de pijlers waarop we kunnen groeien en een betere wereld creeën op alle niveau’s. Ik werd acuut blij van dit inzicht.

Als doula heb ik ervaren hoe voedend het is als er verbinding is tussen mij en de zwangere en haar partner. Dat is trouwens een voorwaarde: als er geen klik is, gaat het doula effect niet werken. Als er een goede basis is, onstaat intimiteit en een diepe verbinding. Daarop kan een vrouw goed baren. Immers een kindje krijgen is gebaat bij intimiteit, rust en vertrouwen. De vrouw kan dan open gaan, letterlijk en figuurlijk. In een doulacontact bouw ik samen met de cliënt de verbinding uit tot een stevig, omhullend en veilig netwerkje, waarbinnen de vrouw en de man zichzelf kunnen zijn.

Als doula streef ik ook naar verbinding met de verloskundige, kraamverzorgster en verpleegkundige. Immers, wij vormen de kring van mensen die die vrouw heeft uitgezocht om zich mee te verbinden om haar te helpen een zo passend mogelijke geboorte ervaring te krijgen. Vaak lukt dat prima, soms ervaar ik dat er dingen zijn die de verbinding in de weg staan. Zoals onbekendheid, angst en onzekerheid. Door met een belangstellende houding en een luisterend oor met elkaar in gesprek te gaan én te blijven, is volgens mij een belangrijke stap richting verbinding mogelijk. Om samen, ieder op zijn eigen unieke wijze en met zijn eigen inbreng, er voor de vrouw en haar partner te zijn, op weg naar de geboorte van een nieuw mensenkind.

Laten we ons verbinden en de meerwaarde van een ieder zien en accepteren. Daartoe nodig ik iedereen uit in 2017, zodat de geboortezorg een stuk aangenamer én werkzamer wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s