“Natuurlijk bevallen moet weer gewoon worden” Gaat dat gebeuren?

“Natuurlijk bevallen moet weer gewoon worden” is de juichende kop van een artikel in de Volkskrant van 8 juli 2015. Brazilië gaat de strijd aan tegen het torenhoge aantal keizersneden dat daar worden uitgevoerd. Helemaal mee eens natuurlijk. Maar het is zo gemakkelijk gezegd en ik vrees, zo moeilijk gedaan.

Visie op natuurlijk bevallen
In het artikel is te lezen waarom het lastig is. Een vaginale geboorte wordt door veel Brazilianen namelijk als primitief beschouwd. Daar begint het al. Dat argument wordt vaker gebruikt in discussies over wel of niet gebruik maken van medische ingrepen. Interventies worden gezien als vooruitgang en rijkdom; wij zijn ontwikkeld én we kunnen het ons veroorloven, dus doen! Natuurlijk bevallen daarin tegen wordt gezien als simpel en minder betrouwbaar, want dat vraagt vooral volgen (met de handen op de rug) en gebruik maken van de mogelijkheden van de vrouw.

Daarnaast duurt bevallen lang, doet het pijn en is het een bloederige en onaangename aangelegenheid vinden de Braziliaanse vrouwen. Ook zijn ze bang dat een gehavende vagina hen seksueel minder aantrekkelijk maakt. Tjsa, ga dat beeld maar eens bijstellen. Hoe krijg je vrouwen zo ver dat ze zich herinneren dat het vrouwenlichaam gemaakt is om te bevallen? Dat vaginaal bevallen normaal is. Dat bevallingspijn een functie heeft evenals de lengte van een bevalling. Dat het met de bloederigheid wel meevalt. En dat de vagina het meest rekbare orgaan is, dat keurig weer de oorspronkelijke vorm krijgt nadat de baby het gepasseerd heeft.

Braziliaanse gezondheidszorg
Een ander probleem is dat de Braziliaanse artsen verleerd zijn hoe vaginaal bevallen ook alweer gaat. En zijn ze vergeten dat natuurlijk bevallen het meest gebaat is bij geen interventies. Dat krijg je met al die handige, te plannen keizersneden. Vertel maar vaak genoeg hoe achterhaald vaginaal bevallen is en hoe gevaarlijk trouwens, en veel vrouwen gaan als makke schapen de operatiekamer is. Dat een keizersnee een ingrijpende operatie met flink wat nawerkingen voor moeder en kind wordt voor het gemak (van de chirurg en de planner van het ziekenhuis) maar verzwegen.

Vrouwen worden bang gemaakt: hun gezondheid en dat van hun kindje, de kosten en beschikbaarheid van het medisch team worden ingezet als stok achter de deur om toch vooral het beleid van het ziekenhuis te volgen. Ook zijn vrouwen (en met hun de hele maatschappij) de afgelopen jaren behoorlijk geïndoctrineerd. Misschien is kritisch en logisch nadenken wel heel gezond en levensreddend voor de gezondheid en toekomst van moeder en kind.

Situatie in Nederland
Gaat natuurlijk bevallen ook in Nederland weer gewoon worden? Ik vrees voorlopig van niet. Het aantal ziekenhuisbevallingen neemt namelijk hand over hand toe evenals het medicaliseren van de zwangerschap en geboorte. De vrouw die een kind in zich draagt is een tikkende en onvoorspelbare tijdbom geworden. Dat is gevaarlijk en lastig, dus reguleren en indammen dat proces. En vooral in de gaten houden en regelmatig controleren van allerlei functies. De drie à vier echo’s die standaard worden aangeboden is hiervan een voorbeeld. Dat impliceert dat je de boel niet vertrouwt. Lang leve het protocol. Niks afwachten, vertrouwen hebben, kijken naar de mogelijkheden en gebruik maken van de kracht van de vrouwen. Ontkrachten en dan jezelf aanbieden als reddende engel. Want controle en preventie is een groot goed. Maar vergeten wordt dat bevallen baat heeft bij overgave, tijdloosheid, geduld hebben en intimiteit.

Begrip
Voor al diegene die nu gaan steigeren, omdat ze veel hebben gehad aan een medische ingreep: uiteraard ben ik voor levensreddend ingrijpen als de situatie zich voordoet. Niet wachten tot het onherstelbaar fout gaat. Fijn dat die medische zorg er is. Maar het is zorgelijk dat die zorg steeds eerder en sneller gewenst en aangeboden wordt. Het verstorende en zelfs schadelijke effect daarvan wordt mijns inziens vaak onvoldoende onderkend. En het dringt de gezonde werking van een ongestoord zwanger en barend lichaam naar de achtergrond.

Tot Slot
Er is nog veel te winnen op het gebied van kennis opfrissen en vertrouwen krijgen in de mogelijkheden van de natuurlijke zwangerschap en geboorte. Gelukkig maar, want zo is er sprake van groei en vooruitgang. En dat is toch precies wat we allemaal willen in deze moderne maatschappij?

Plaats een reactie