De verloskundige die zich tegelijkertijd ook als doula aanbiedt.

Deze maand is het me twee keer overkomen: een (potentiële) klant, geeft aan bij haar verloskundige dat ze ook een doula wil. Die begrijpt dat de zwangere blijkbaar behoefte heeft aan meer ondersteuning, biedt aan om eerder en dus langer bij de bevalling aanwezig te zijn en hopla, exit doula.

Deze verloskundige zegt zelfs dat ze blijft, al duurt het 48 uur. Lijkt me nog al een opgave en hele verantwoordelijkheid. Immers de vrouw is nu gerustgesteld, maar erger: ze verwacht ook dat dat zal gebeuren en dat de verloskundige er al die tijd er onvoorwaardelijk voor haar is en na twee dagen ook nog in staat is om de medische verantwoordelijkheid te dragen van de baring. Maar goed, daar ga ik niet over en als beide partijen zich daar content bij voelen, doen!
Maar wat is er op tegen om een doula toe te laten in de kring van ondersteuning? Weten de zwangere en de verloskundige eigenlijk wel wat de meerwaarde van de doula is?

Want was het doulaschap maar zo simpel: gewoon meer uren draaien en wat meer aandacht en klaar is Kees. Het ligt echter wat ingewikkelder. We leggen als doula hoe dan ook andere accenten. De hoofdtaak van de verloskundige is zorg dragen voor een gezonde baring, alert zijn op mogelijke complicaties en adequaat handelen (inclusief een gewenste wending geven aan de baring) als dat nodig is. De hoofdtaak van de doula is zodanig ondersteunen dat het welzijn van de aanstaande moeder en vader gewaarborgd wordt.

Daarom geven we in onze begeleiding als doula veel aandacht aan de geboortepartner. Ze worden intensief in de voorbereiding betrokken en ook tijdens de geboorte van hun kindje hebben we continue aandacht voor hun positie en beleving. Ook het effect van de komst van het kindje in de familie komt uitgebreid aan de orde. Relaties en familieverbanden veranderen, dat heeft invloed op de zwangerschap en de geboorte. De doula gaat een persoonlijke band aan, waardoor de intimiteit gevoed wordt. Gelukkig heeft de doula geen medische verantwoordelijkheid, want dat vraagt een zekere professionele afstand, een wat zakelijker houding.

Ook is ons aandachtsgebied heel breed en ook zijn we breed geschoold. Kunnen daardoor meedenken en helpen realiseren van heel diverse wensen en behoeftes. We hebben geen beperkende protocollen. Doula’s hebben maar één regel: de vrouw én haar partner centraal stellen in onze aandacht en hen onvoorwaardelijk blijven volgen. Dat kan ook, want een doula heeft nooit een eigen agenda en geen medische verantwoordelijkheid.

Ik nodig zwangeren, hun geboortepartner én de verloskundige uit om in gesprek te gaan met een doula, om zich goed te laten voorlichten over de meerwaarde van de doula. Ze is er niet voor niets

4 gedachten over “De verloskundige die zich tegelijkertijd ook als doula aanbiedt.

  1. praktijkeigenwijz Berichtauteur

   Ik ben ook benieuwd naar de reactie van de verloskundige Mirjam! Wat zou het heerlijk zijn als het contact zodanig was dat ik ze hier even over kon bellen. Maar daar ligt wat mij betreft een probleem. Geen enkele verloskundige neemt tot nu toe contact met me op als er een zwangere bij haar komt die een doula wenst of al heeft en zij daar andere ideeën over heeft. Ze gaat daar over in gesprek met de zwangere en díe vertelt me achteraf hoe dat gesprek verlopen is en wat de uitkomst is. Als ze kiest voor de “extra” begeleiding van de verloskundige, hoeft ze geen contact meer met mij. Daarmee is het “geregeld” en zijn de kaarten geschud. Ik ga geen verhaal halen en uit de beweegredenen van de verloskundige maak ik op dat ze blijkbaar vindt dat ze mijn inbreng volledig kan overnemen. Vandaar dat ik ze niet bel.

   Daarnaast speelt mee dat in de afgelopen acht jaar nog nooit één verloskundige heeft gereageerd op mijn uitnodigingen/verzoeken tot gesprek. Kwamen ze niet af op de lezingen over de doula die ik (ook voor hen) organiseerde samen met collega doula’s.

   Dus je aanname klinkt logisch, maar in de praktijk loopt het anders. Helaas ervaar ik veel weerstand, ongenoegen en angst bij het merendeel van de verloskundigen. Wat ik me heel goed kan voorstellen, maar ik kom er tot nu toe niet doorheen. Dat vond en vind ik erg jammer. Het heeft me doen besluiten mijn aandacht vooral te richten op die zwangeren en hun geboortepartner die de meerwaarde van de doula wel wensen en mij graag betrekken bij hun zwangerschap en geboorte. En om via blogs mijn visie openbaar te maken. Met succes. Dit is voor het eerst in die acht jaar dat er gereageerd wordt door verloskundigen via mijn blog en op Facebook. Het is een beginnetje.

   Like

 1. Nelleke Claas

  Ik dacht dat de parttime verloskundige zich ook aanbiedt als doula. Dus nevenfunctie. Want beide tegelijk zijn lukt niet. Of dat ze als doula meegaat naar het ziekenhuis als de thuisbevalling klinisch wordt.. Dat de moeder dan nog een vertrouwd gezicht naast zich heeft. Ik ben ook wel eens een klant kwijtgeraakt nadat gesprek met de verloskundige en klant had plaatsgevonden. Jammer we kunnen elkaar toch steunen?

  Like

  1. praktijkeigenwijz Berichtauteur

   Het klopt Nelleke dat een verloskundige niet tegelijkertijd ook doula kan zijn. Dat is aangetoond. Volgens mij kan de transparantie daarover verbeterd worden. Je biedt je aan als verloskundige óf als doula. En een doula neemt nóóit verloskundige taken over. Dat moet ook duidelijk zijn voor de zwangere. Haar uitleggen wat het verschil tussen de twee functies is. Het is zeker fijn als een verloskundige meegaat naar het ziekenhuis voor de continuïteit van vertrouwdheid. Op dat moment verandert haar functie van verloskundige naar doula. Dat betekent echter ook dat de vrouw geen voordeel heeft van de weldadige werking van de doula tot aan het moment van (eventueel) verplaatsen naar het ziekenhuis. En dat vind ik jammer, want ik gun een vrouw een doula gedurende haar hele bevalling. Ben het van harte met je eens dat we elkaar kunnen steunen en de vrouw volgen in haar keuzes, die ze maakt naar aanleiding van objectieve informatie.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s