Vrouwen onder elkaar

Een bevalling is van oudsher een vrouwenaangelegenheid. Op gravures en schilderijen is zichtbaar hoe een barende vrouw vaak door twee à drie vrouwen werd ondersteund. Zowel letterlijk als figuurlijk. Deze kring van vrouwen(energie) was weldadig en helpend gedurende het hele geboorteproces. Endorfine stroomde rijkelijk en de veilige bedding maakte dat vrouwen vanzelfsprekend geboorte gaven. In de loop van de tijd is de vrouw die zich vooral richtte op de onderste helft (geboorte van de baby) uitgegroeid tot de vroedvrouw die we nu kennen. De vrouw(en) die hun aandacht vooral richtten op de bovenste helft (het welbevinden van de barende) werden vervangen door de partner. Dat blijkt niet voldoende te zijn, vandaar dat de doula herontdekt is.

Je kunt er naar streven om alle zorg en aandacht in één persoon te krijgen: de vroedvrouw. En de (vaak mannelijke) partner als mede ondersteuner. Jammer is dat wel. De vroedvrouw moet nu op alle fronten (fysiek, mentaal, emotioneel) 100% bekwaam en aanwezig zijn. De partner heeft vaak weinig bevalervaring. Bovendien heeft hij een persoonlijk belang bij de geboorte. Immers zijn kind wordt geboren, en papa worden is ook voor mannen een ingrijpende levenservaring.

Uiteraard is het belangrijk de partner te (blijven) betrekken bij de geboorte van de baby, want er wordt een gezin geboren. Maar wat is er op tegen om de doula als extra ondersteuning weer in ere te herstellen? En helemaal, omdat aangetoond is dat een onafhankelijke vrouw bij de bevalling voor de emotionele ondersteuning heel positief doorwerkt op de beleving en de geboorte zelf.

Wat mij verontrust is, dat de solidariteit en samenwerking onder vrouwen die in de geboortezorg werken soms ver te zoeken is. Dat zwangere vrouwen niet uitgenodigd worden om een doula in te huren, maar zelfs wordt afgeraden. Vrouwen zitten elkaar in de weg.

Daarom mijn oproep: laten we meer met ons hart werken. Ons verbinden en samen er voor de zwangere/barende vrouw en haar partner te zijn. Hen te volgen en te wijzen op de heilzame werking die een doula heeft, naast hun eigen kwaliteiten. Want zo wint de vrouw terrein in de geboortezorg en neemt ze zwangerschap en geboorte weer in eigendom. Het wordt hoog tijd.

3 gedachten over “Vrouwen onder elkaar

 1. Nelleke Claas

  Zo fijn om de energie van meerdere vrouwen te verbinden. We hoeven elkaar niet als concurrente te zien maar als een aanvulling op elkaar. Meedenken in het proces geeft steun en gedeelde kracht is dubbele kracht.

  Like

 2. Ilse.

  Lieve Gonny, wat heb je weer prachtig geschreven! Ik maak nog steeds altijd en overal reclame voor een doula in het algemeen en voor jou in het bijzonder. Tijdens het lezen van jouw verhalen op je blog, denk ik weer terug aan mijn 2 bevallingen waarvan vooral de 2e (waarbij jij mij begeleidde) mij een heel positief gevoel geeft. Mijn kleine baby is alweer 17 maanden, maar als ik terug denk aan mijn bevalling, voel ik weer die kracht. Kracht waarvan ik niet wist dat ik die had, maar waar jij mij tijdens mijn zwangerschap en bevalling kennis mee liet maken. En ja, ook ik kon geboorte geven, zelf, gesteund door mijn man en jou als stille kracht op de achtergrond. Het blijft 1 van mijn meest dierbare herinneringen. Ik wens dit alle zwangere vrouwen toe en ik wens iedereen een doula toe!
  Lieve groet, Ilse.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s