Liggen of hurken

Vanmorgen werd in De Volkskrant in de rubriek “Gezond” aandacht besteed aan de kwestie of het beter is om gehurkt te poepen dan zittend. Samengevat kwam het er op neer dat dat hurken beter is, vooral bij mensen met obstipatie en aambeien.

Laten we dit fenomeen eens toepassen op een kind baren. Vrouwen worden vaak gevraagd te gaan liggen als het kindje zich aankondigt. Veel vrouwen willen dat niet, ze kiezen automatisch voor staan, zitten op handen en knieën of hurken. Hun instinct klopt: het is onnatuurlijk om liggend te baren. Net zo goed als het onnatuurlijk is om liggend te poepen. Probeer het maar eens. Maar ja, het is zo handig voor de zorgverlener; die heeft zo goed zicht en kan er goed bij. Je kunt je afvragen of vol zicht erop hebben en een helpende hand toe steken een gezonde geboorte bevordert. Maar dat terzijde.

In het artikel werd ook gezegd dat ontlasten een ingewikkelde handeling is, die je gedachteloos doet. Er zijn allerlei spieren bij betrokken. De intensiteit en duur van de inspanning tijdens het ontlasten vermindert als je hurkt in plaats van zit. Interessant om te weten dat een ingewikkelde handeling waar veel spieren bij zijn betrokken gedachteloos gedaan kan worden. Vaak is het dan ook pijnloos. Ook een opsteker voor vrouwen die gaan bevallen. Tijdens de geboorte zijn de spieren van je baarmoeder aan het werk. Waar je blijkbaar gedachteloos (lees = zonder angst) op kan vertrouwen.

Wat is er tegen een natuurlijke, verticale baar houding? Vrouwen, maak gebruik van de zwaartekracht én de constructie van je lichaam. Liggend baren vraagt ook nog eens van je om tegen de zwaartekracht in je kind omhoog te duwen (het bochtje om). Niet logisch en niet wenselijk. Ga niet horizontaal. Wil je dat wel, ga dan alvast oefenen door liggend te poepen.

Het artikel waarnaar ik verwijs is terug te lezen op http://www.volkskrant.nl/dossier-gezond/is-het-beter-om-hurkend-te-poepen~a3906051/

Tot slot een oproep: zullen we voortaan alle illustraties en animaties betreffende het inwendige van een zwangere en barende vrouw verticaal afbeelden? Dank u.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s