Het was weer raak vanmorgen.

”Ik wou dat ik jou had gekend toen ik mijn kinderen kreeg”. Een hartenkreet, na zoveel jaar nog de wens. “Hoe fijn zou het zijn geweest als er iemand bij me was geweest die me snapte, geruststelde en informeerde. Die er voor me was, me altijd serieus nam en waarbij ik me niet hoefde te verdedigen voor mijn wensen en standpunten”. Kortom, een doula.

Vaak gaat de hartenkreet vergezeld door emoties. Tranen om wat zo gewenst was.

Gelukkig spreken we elkaar nu, zoveel jaar later. De geboorte ervaring blijft namelijk actueel en gemakkelijk te herinneren. Want het baren van een kind is intens, een turning point in je leven, een initiatie. Het is meer dan het nuchter, gewoon maar even doen en erop vertrouwen dat de ander het beste met je voor heeft, het vast beter weet dan jij en daarmee meer recht van spreken heeft.

Baren is gebaat bij gehoord worden én gevolgd. Een kernkwaliteit van mij als doula is volgen. Door goed te luisteren, hoor ik het diepste kunnen en verlangen en kan ik bekrachtigen. Ik ben als doula niet de zoveelste persoon waar de vrouw afhankelijk van is. En dat is een significant verschil en waardevolle toevoeging.

Vrouwen kunnen de geboorte niet overdoen. Na een bevalling weten ze veel beter wat goed en passend voor ze is. Iets wat ze de keer daarvoor vast ook wel wisten, maar er geen prioriteit aan gaven.

Toen was de doula nog niet een van hun mogelijkheden. Nu wel. Ook jij kan er gebruik van maken. Zodat jouw geboorte ervaring tranen van geluk opleveren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s