Groeit de baby straks in een kunstbuik?

Groeit de baby straks in een kunstbuik? Dat is de titel van een artikel in de Volkskrant van 19 oktober jongstleden. Een prikkelende vraag en met belangstelling lees ik het artikel. Er vallen me een paar dingen op.

Techniek versus fysiologie

Technische ontwikkeling wordt in het artikel gelijk gesteld aan verbetering van de gezondheidszorg. De serie “Hoe bevalt Nederland” die kortgeleden is uitgezonden, was daar ook zo’n voorbeeld van. Hoe meer we in (kunnen) grijpen, hoe meer kansen. Dat is deels waar. Wat helaas daarmee naar de achtergrond verdwijnt zijn de enorme mogelijkheden van de fysiologie van het zwangere en haar barende lichaam. Die kennis, dat weten, wordt onterecht, meer en meer ondergeschikt. Wat zou het mooi zijn én werkend als de fysiologie en daarmee de barende vrouw voorop gesteld wordt. Ik zie het regelmatig gebeuren in mijn werk als doula. Een groot voordeel van doula zijn is, dat medische handelingen uitvoeren geen onderdeel is van mijn werk. Ik moet het dus hebben van luisteren en observeren. Nou, dat heeft me een schat aan informatie opgeleverd. En het heeft me bevestigd in wat ik al wist: een barende vrouw heeft veel meer belang bij gevolgd worden dan bij aansturen. Dat vraagt wel een andere houding van degene die haar begeleidt. En vrouwen mogen gestimuleerd worden om hun oerweten en kracht aan te spreken.

Mindset

In de laatste alinea zegt hoogleraar Van Kaam: “Misschien zeggen we over dertig jaar wel: wat een gedoe, zo’n zwangerschap. En komen kinderen op de wereld met behulp van ivf en een kunstbaarmoeder”. Ik hoop dat het een grapje is van de heer Van Kaam. Waar ik het meest over struikel is zijn eerste zin: “Wat een gedoe, zo’n zwangerschap”. Hier begint het mee, een gedachte over hoe zwangerschap te beleven. Voor je het weet geloof je erin en ben je hard bezig om het te verspreiden als vooruitgang en onmisbaar standpunt om levens te redden. Zo werkt een mindset.

In de loop der eeuwen zijn we zwangerschap en geboorte steeds meer gaan zien als een risicovolle gebeurtenis die we goed in de gaten moeten houden. Vrouwen worden meer en meer instrumentarium. Daardoor verdwijnen hele gezonde en goedkope gedachten naar de achtergrond. Zoals het feit dat een vrouwenlichaam meer in huis heeft om te baren dan je denkt. Het begint allemaal met een basisgedachte: vertrouw ik het of vertrouw ik het niet. Gedachtenkracht is sterk, je kunt het gelukkig ook ten gunste van jezelf aanwenden. Maak maar eens een paar pakkende affirmaties.

Van buik naar kunstbuik

En dan het onderwerp van het artikel: mogelijkheden creëren om de levenskansen van veel te vroeg geboren baby’s buiten de baarmoeder te vergroten door een kunstbaarmoeder te maken. Nog verre toekomstmuziek, maar er wordt al over gedacht en aan gewerkt. Het achterliggende idee is om de baby die in de baarmoeder zit te transporteren naar een kunstbaarmoeder om daar verder te groeien totdat het op eigen kracht kan leven.

Een probleem is hoe de baby vanuit de moederschoot in het apparaat te krijgen. Immers als het kindje geboren wordt, gaat het zuurstof opzuigen. En dan kan het niet meer in de (kunst) baarmoeder. Er wordt gedacht een soort slurf tussen baarmoeder en apparaat te maken. En nu komt het: het zou helpen als de baby onder water geboren wordt. En bij een keizersnee de baby aan de navelstreng en placenta te laten zitten. Briljant! Als doula en zwangerschapsdocente geef ik deze informatie al jaren standaard aan zwangeren. Want het is voor ieder kind een betere en makkelijker start om verbonden te blijven aan de navelstreng en voor een lotusgeboorte te gaan. En voor steeds meer vrouwen is het bad een weldadige baringsplek. Laten we dit nu al meer omarmen en elke baby en aanstaande mama dit gunnen. Dit bevordert gezonde en veilige zorg voor moeder én kind.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s