Communicatie voorkomt trauma. De rol van de doula daarin.

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen niet zoals gedacht, een trauma overhouden aan een ingreep zoals knip of keizersnee, maar meer en langer last hebben van niet gehoord of gesteund te zijn tijdens de bevalling. Het ontbreken van duidelijke communicatie en emotionele ondersteuning is voor veel vrouwen doorslaggevend geweest bij het ontstaan van een traumatische geboorte-ervaring. De actie “Genoeg Gezwegen” (waarin ouders vertelden over de beschadigende bejegening van zorgverleners tijdens de geboorte van hun kindje) heeft dit ook duidelijk gemaakt.

Het is goed en belangrijk dat dit zichtbaarder wordt. Ook ik hoor regelmatig zulke geboorte ervaringen van vrouwen én mannen in mijn werk als doula en zwangerschapsdocente. En elke keer wordt weer duidelijk hoe diep en lang dat doorwerkt. Het laat flinke sporen na. Er is dus werk aan de winkel.

De conclusie van de onderzoekers is tweeledig.

Ten eerste is het wenselijk dat de zorgverleners meer gaan uitleggen en de vrouw meer betrekken bij de besluiten die genomen worden. Heel mooi en een stap in de goede richting.

Ik heb één aanvulling en best wel een essentiële al zeg ik het zelf. Om een goede, gelijkwaardige gesprekspartner te zijn is het van belang dat de zwangere ook /eerst in gesprek gaat met zichzelf, goed naar zichzelf luistert en zichzelf serieus neemt. Dat ze weet wat voor haar belangrijk en zelfs essentieel is om goed te kunnen baren. Want een valkuil van meer uitleg door zorgverleners kan zijn, dat de informatie die zij aanbieden leidend blijft bij het maken van keuzes.

Ten tweede is het wenselijk dat er meer praktische en emotionele steun komt voor de aanstaande ouders. Een mooie taak voor de verloskundige en verpleegkundige. Maar ook de doula wordt genoemd. Deze laatste is namelijk daarin gespecialiseerd en heeft de positie om de gewenste optimale steun te bieden. Zo ontstaat een kring van betrokken mensen rondom de barende.

Dus zwangeren: luister (heel) goed naar jezelf, kom daarvoor uit en vindt mensen die je horen en met je meedenken. Jezelf serieus nemen en duidelijk hebben wat je behoeftes en wensen zijn is cruciaal. Het kan helpen om iemand uit te nodigen om dit helder te krijgen. Weet dat een doula daarvoor is opgeleid. Luisteren en onvoorwaardelijk meebewegen is haar kerntaak. En ze is ook nog eens een kei in emotionele ondersteuning.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s