Beeldvorming

Van jezelf

Hoe je gaat bevallen en hoe je dat vindt, wordt gekleurd door alles wat je daarover heb gehoord, gelezen en gezien. Dat gekoppeld aan je eigen karakter en  mogelijkheden is dat de uitgangspositie voor je bevalervaring. Positieve, bekrachtigende en genuanceerde input heeft een ander effect dan negatieve, angstige en behoudende informatie. Dat moge duidelijk zijn.

Van de geboortebegeleider

Heb je er wel eens bij stil gestaan dat die beeldvorming ook een rol speelt bij degene die bij je bevalling is? Zoals je partner, de verloskundige, de gynaecoloog of de verpleegkundige. Vooral de laatste twee werken in een setting waarin een gezonde, ontspannen geboorte niet regulier is. En reken maar dat het hun visie en houding beïnvloedt.

Effect op begeleiding en bevalervaring

Wanneer zwangeren erop geattendeerd worden dat haar wensen en haar lichaam uitgangspunt zijn en blijven tijdens de zwangerschap én de geboorte, is vaak haar reactie: “Mag dat dan?” of “Ik dacht dat ik geen keus had”. Er zijn namelijk zorgverleners die verwachten/willen dat je als zwangere je richt op en het liefst meegaat in hun perspectief en visie, soms gepresenteerd als: “ik ben de deskundige” of “ik ben de eindverantwoordelijke persoon in dit gebeuren”. (Te)veel zwangeren denken dat ze moeten bevallen binnen de marges van hun zorggever of partner. En als je jezelf centraal zet en inbrengt in het gesprek, bestaat de kans dat je als lastig bestempeld wordt. Niet fijn in een relatie waarin je toch al afhankelijk bent of samen verder moet. Dat voelt niet veilig en dat is juist nodig om goed te baren.

Ook de houding van de partner heeft die impact .Zwangeren conformeren zich bijvoorbeeld aan de angst en wensen van hun partner. Laten een echo maken of besluiten in het ziekenhuis te gaan bevallen, omdat de partner het anders niet trekt. Terwijl ze wat hen betreft niet echt een echo hoefden of best thuis wilden bevallen. Hoeveel ruimte is er in andermans visie voor jouw  voorwaarden om prettig en veilig te bevallen? En daaraan gekoppeld: in hoeverre kunnen en durven de geboortebegeleiders jou te volgen? Het is bekend dat niet gehoord en gezien worden een smet blijft op je bevalervaring.

Andere input

De bevallingen die je meemaakt, ook als geboorte professional, kleuren dus je houding en visie. Dat kan niet anders. Gelukkig is een kenmerk van de mens dat hij groeit en zichzelf ontwikkelt. Een vrouw die in haar kracht blijft en baart in vrijheid is daarom een uitstekende leerschool voor geboortebegeleiders. Ik leer bijvoorbeeld van elke barende vrouw, door haar met een open houding tegemoet te treden. Ik zet mijn eigen mening opzij en volg en vertrouw de vrouw 100% in haar kunnen en weten wat ze nodig heeft. Daar waar ze mijn ondersteuning wenst, geef ik die haar.

Ander bevalklimaat

Mijn wens is dat alle vrouwen die baren zó begeleid gaan worden dat optimaal gebruik gemaakt wordt van de gezonde werking van haar geboortelichaam en dat haar mentale en emotionele mogelijkheden uitgangspunt zijn en blijven bij de baring. Dat de mensen die bij de geboorte zijn, haar (durven te) vertrouwen en respect hebben voor haar kunnen. Dat iedereen er alles aan doet om een voor haar veilige setting te creëren. Daar past geen angst,betweterigheid of wantrouwen bij.  Dus zwangeren, luister goed naar alle informatie die je ontvangt van welke geboortebegeleider dan ook en bepaal dan of het jou helpt om gezond, veilig, prettig en op eigen wijze te bevallen. Zo ja: omarm die persoon. Zo nee, bedank voor de info en zoek verder. Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s