Wie volgt wie tijdens de bevalling?

Stel je voor.

Stel je voor: je bent aan het klussen en slaat per ongeluk met de hamer op je vinger. Wat doe je dan? Je gaat je hand bewegen van de pijn en geluid maken, inclusief een knetterende vloek misschien. Een volkomen automatische reactie op iets wat met je lichaam gebeurt. Toch?

Stel je voor: je moet overgeven. Je voelt je beroerd worden, wordt onrustig, wilt niet overgeven, maar uiteindelijk gaat je maag het voedsel eruit werken. Niet fijn, maar je hebt geen keus en volgt de beweging en kracht van je lichaam.

Begeleid worden.

Na de slag op je vingers begin je te springen en te kermen Een hulpverlener staat naast je en zegt dat je beter geen geluid kan maken, want dat kost energie en alle energie is nu nodig om te herstellen. Dus stoppen met piepen. En ook stoppen met bewegen, want ook dat is energieverspilling.

Je hebt overgegeven en de hulpverlener dringt er op aan om zo snel mogelijk nog eens over te geven. Want meestal is het na één keer niet klaar en dan ben je er maar vanaf. Dus krijg je het voorstel om een vinger in de keel te steken, dan wek je het op en gaat het sneller. Kun je je voorstellen dat je verkrampt? Dat je je in moet spannen (wat trouwens ook energie kost) om een natuurlijke reactie tegen te gaan? En is dit logisch?

Wat gaat hier mis?

In beide voorbeelden wordt actief ingegrepen in een automatisch proces van het lichaam. Klinkt wat onrealistisch en dat is het ook. We vinden het niet normaal en onnodig om in deze situaties verteld te worden hoe we het beste kunnen reageren op een lichamelijke impuls, zoals braakneiging en pijn in je vingers na een gevoelige slag daarop. Want je lichaam geeft precies aan wat nodig is en jij hoeft het alleen maar te volgen, sterker nog, het is lastig om er géén gehoor aan te geven.

Begeleiden tijdens de bevalling

Het bizarre is, dat we actief ingrijpen wel normaal vinden als een vrouw een kind gaat baren. Dan is haar lichaam ineens niet meer vanzelfsprekend in staat om iets naar buiten te werken en ook niet betrouwbaar. Maar het lichaam is ingenieus, ook als het baart. Als de bevalling begint zet het lichaam de baarmoeder aan tot openen, wat voelbaar is als weeën. Als  ze voldoende geopend is, voelt de vrouw drang om het kindje er uit te duwen, begeleid door haar eigen ademritme. Omdat het een intensief proces is, bouwt het lichaam pauzes in voor herstel en opdoen van nieuwe energie voor moeder en kind. Helaas laten vrouwen zich massaal vertellen hoe ze moeten ademen, wanneer ze wel en niet geluid mogen maken, of er voldoende vaart in de bevalling zit en welke houding ze aan moeten nemen om hun kind te baren. Onnodig om te vertellen dat dat contraproductief is en zelfs schadelijk kan zijn.

Wie volgt wie?

Maar ja, wie is hier de deskundige? Wie heeft de zwaarst geldende ervaring? Ik durf te stellen dat de grootse deskundige de barende vrouw is. Ook al is het haar eerste keer. Zij ervaart het beste wat in haar lichaam gebeurt en mag er op aangesproken worden om daar gehoor aan te geven. Om zich vrij te voelen om op haar eigen wijze geboorte te geven. Vertrouwen op de werking van het lichaam en het volgen is dus belangrijk en wenselijk. Dat vraagt echter geduld en accepteren van de grilligheid van het ritme van het baren.

Wat kiest de zwangere?

Heeft de zwangere een keuze? Ja! Ze kán kiezen voor het volgen van haar eigen mogelijkheden en haar eigen inbreng centraal zetten. Ze kán vertrouwen op haar eigen werkende lichaam, ook tijdens het baren. Ze zal daarvoor wél mensen om zich heen moeten verzamelen die haar volgen, bekrachtigen en hun eigen angsten ondergeschikt maken aan de veilige, natuurlijke werking van het barende lichaam. En eventueel vriendelijk te bedanken voor al het aanbod om daarop in te grijpen en aan te sturen als daar geen dringende medische noodzaak voor is. Zo komen we een stap dichter bij dynamische en gezonde geboortezorg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s