De doula voor levensvreugde en levensverdriet.

Als een kindje geboren wordt komen leven en dood heel dicht bij elkaar. Dat maakt bevallen zo bijzonder, maar ook kwetsbaar. Iedere vrouw die zwanger is hoopt op een levend en gezond kindje. De opluchting en vreugde zijn groot als dat zo blijkt te zijn.

Maar het kan ook anders gaan. Wanneer je gaat bevallen van een kindje dat niet levensvatbaar is, is dat heel dubbel. Enerzijds word je hoe dan ook ouder van dit kindje, compleet met bevalling. Je baart je kind. Dat is het eerste wat gebeurt: je wordt ouder en hebt een megaprestatie geleverd. Namelijk, je kindje op de wereld gezet. Daar past trots, blijdschap en verwondering bij. Anderzijds is er het verdriet om dat dit kindje zo stil is. Niet ademt. Niet leeft.

Als het dus anders loopt, heb je als prille ouders naast vreugde te dealen met een onpeilbaar verdriet en een grote leegte naast volledig ouder zijn. Je wordt ouders van een kindje dat nooit gezien gaat worden door de omgeving. Dat vraagt extra aandacht en begeleiding.

Bij deze bijzondere geboortes kan een doula waardevol zijn. Zij staat los van het medische stuk en legt het accent op de belevings- en emotionele kant van het geheel. Hoe verbind je je met het kindje in je buik. Hoe is het om mama en papa te zijn van dit kindje. Is er ruimte voor vreugde tijdens de zwangerschap en de geboorte. Is er ruimte voor angst, verlies en radeloosheid. Wat is er mogelijk na de geboorte wat betreft herinneringen vastleggen. Hoe maak je kennis met je kindje en hoe neem je er weer afscheid van.
Gesprekken met een doula kunnen helend zijn. En helpen bij de verwerking hoe( verder) te leven met dit kind dat niet leeft.

Zo heb ik eens op een jaarlijkse doula oudermiddag ook de ouders uitgenodigd, wiens kindje dood geboren was. Ze kwamen langs. Alle ouders hadden hun kindje bij zich, zij droegen het mee in hun hart. Het werd een prachtige middag, waarin geboorte ervaringen werden uitgewisseld tussen álle prille ouders en met liefde gesproken werd over de mooie kindjes die geboren waren.

Als je als doula in gesprek gaat met een nieuw stel, is er altijd aandacht voor de hele zwangerschapsgeschiedenis. Er is volop aandacht en ruimte voor alle kindjes die zich genesteld hebben in de baarmoeder, ongeacht de uitkomst. De doula begeleidt dus ook vrouwen die een miskraam (=kleine geboorte) hebben gehad. Alle facetten rondom geboorte zijn voor de doula bespreekbaar en dat maakt het zo vervullend. Voor zowel de ouders als de doula.

Ter illustratie van de steunende, helende werking van een doula bij het verlies van een kindje, deze link naar een indrukwekkende fotoreportage met tekst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s