Relaties en pijnbeleving. De rol van de doula daarin.

Liefdevolle relatie en bevallen
Oxytocine is een van de hormonen die een hoofdrol speelt bij een geboorte. Het zorgt onder andere voor weeën of golven. Die zorgen er voor dat de baarmoedermond ontsluit en als die volledig geopend is kan het kindje door het geboortekanaal zakken en geboren worden. Een belangrijk hormoon dus. Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Elkaar lief vinden en lief hebben verhoogt namelijk het oxytocine niveau. Waar liefde aanwezig (en voelbaar) is, is geen angst. Liefde veroorzaakt ontspanning en daardoor opent de baarmoedermond soepeler en is er minder/geen pijnsensatie. Angst heeft stress tot gevolg. Daarvan verstrakken de spieren en ontstaan pijnlijke(r) weeën. Een liefdevolle relatie met de mensen om je heen, creëert ook een andere sfeer in de geboorteruimte. Er is meer plezier, er wordt meer gelachen, meer gemasseerd, meer motivatie en er is betere afstemming en betrokkenheid. Wie wil dat niet?

Brits onderzoek
Een Brits onderzoekje wijst uit dat vrouwen met een koele relatie meer pijn voelen. Het hebben van een relatie alleen is dus geen garantie voor een pijn remmend effect. Of omgekeerd: een warme, liefdevolle relatie geeft minder pijn. Dank je de koekoek. Liefde is helend en ontspannend. Dus laat de zwangere bepalen welke kring van mensen tijdens haar gehele bevalling non stop liefdevol aanwezig zijn en daarmee de pijnsensatie voorkomen of verminderen.

De doula is oxytocine verhogend
Een van de mensen die een vrouw kan uitnodigen om deel uit te maken van die kring, is een doula. Waarom zou je een doula erbij vragen als je al een liefhebbende partner en betrokken verloskundige hebt? Daar zijn meerdere redenen voor te geven. De doula is persoonlijk betrokken, maar heeft geen persoonlijk belang. Ze is goed in het vlot aangaan van een intieme, liefdevolle relatie. Niet voor niets wordt in Amerika (de bakermat van de doula) de functie van de doula omschreven als “to mother the mother”. Doula’s koesteren liefdevol de vrouw én haar partner. Haar aanwezigheid alleen al geeft rust. En daarmee ontspanning. Een doula volgt en veroorzaakt geen stress, ook omdat ze geen eigen agenda heeft. Van een doula hoef je niks te “vrezen”. Zodat de oxytocine vrij kan stromen. Soms herinnert ze stellen er aan om elkaar lief te hebben, wat een positief effect heeft op de voortgang van de geboorte. De doula kies je zelf uit, je hebt er een klik mee en je laat haar toe in je kring van intimiteit. Daarmee verminder je ook nog eens de druk op de partner en verloskundige. Liefdevolle aandacht, onvoorwaardelijke aandacht, gewenste aandacht, allemaal helend en werkend voor een fijne bevalervaring, waarin pijn niet centraal staat. De doula heeft het allemaal in haar pakket.

Ouders aan het woord
Te mooi om waar te zijn? Nee hoor, al jarenlang werkt het zo en het is wetenschappelijk onderzocht en bevestigd. Degene die dat het beste weten, zijn de ouders die voor een doula hebben gekozen. Wil je weten hoe ze haar liefdevolle ondersteuning ervaren hebben? Bekijk het filmpje “ Kiezen voor een doula. Ouders vertellen” http://www.praktijkeigenwijz.nl/doula.php

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s