Voorbereiden op de geboorte.

Als je een kindje gaat krijgen kunnen jij en je partner je daarop voorbereiden op verschillende manieren. Uiteraard is een combinatie van onderstaande voorbereidingen het meest wenselijk. Wat zijn de keuze mogelijkheden en wat zijn de haken en ogen?

Je maakt contact met je verloskundige of gynaecoloog en stemt je af op haar informatie wat wel en niet kan (volgens haar).
In het Nederlandse geboortezorgsysteem is het goed geregeld. Ben je een gezonde vrouw en zwanger van een gezond kind (en dat zijn er meer dan we willen geloven), dan ben je in goede handen van een verloskundige. Mankeer jij of je kindje iets dat de groei en geboorte van je kindje (ernstig) belemmert, dan kom je bij de gynaecoloog terecht. Een aandachtspunt is dat zowel verloskundige en gynaecoloog in meer of mindere mate werken vanuit protocollen, voorgestelde werkwijzen. Dat houdt in dat zwangeren en barenden langs een meetlat van tijd, gezondheid, en groei worden gelegd. De kans bestaat dat er minder ruimte is voor eigen inbreng. Wat weer effect heeft op de beleving en voortgang van de geboorte. Onvoldoende gehoord en gevolgd worden veroorzaakt stress en stagnatie van het geboorteproces. Complicaties liggen daarmee op de loer.

Je volgt een zwangerschapscursus.
Het is wenselijk om een cursus te volgen tijdens je zwangerschap. Niet om te leren ademen, want dat kun je al vanzelf. Wel is het fijn om geïnformeerd te worden over de werking van het geboortelichaam en hoe daar mee om te gaan tijdens de geboorte. Samen met je partner een cursus doen draagt bij aan de verbinding en een betere afstemming. Ook is het goed om met regelmaat even alleen maar bezig te zijn met zwanger zijn en gelijkgestemden te ontmoeten. Bepaal of je een cursus wilt waarin de fysiologie en mogelijkheden centraal staan, of een cursus waarin de pathologie en wat er mis kan gaan het uitgangspunt is.

Je leest je in, kijkt filmpjes en wisselt informatie uit met vrouwen die al bevallen zijn.
Het is goed te weten dat dit meestal gekleurde informatie is. De beleving speelt een grote rol en daarmee wordt niet altijd recht gedaan aan hoe het werkelijk ging. De realiteit is vaak genuanceerder dan verteld wordt. Ook is het vaak eenzijdige informatie, die als (enige) waarheid gepresenteerd wordt. Het is goed te weten dat positieve verhalen gezonder zijn voor de zwangere dan negatieve verhalen.
Er zijn zwangeren die boeken lezen, zich daarin herkennen en dan besluiten te weten hoe het zal gaan. Er is echter een verschil tussen herkennen en zelf ervaren. Daarnaast vragen lichaam en geest om gewenning, dus doen én herhalen, zodat een imprint ontstaat. Een boek lezen en dan de cursus niet meer nodig vinden is discutabel. De praktijk is vaak weerbarstiger dan de theorie.

Je huurt een doula in.
Goed voorbereid zijn is geen garantie voor een soepel verlopende geboorte. Oefenen doe je “op het droge”. Dat is toch anders dan de praktijk, waarin je te maken kan krijgen met vermoeidheid, onvoorziene omstandigheden, emoties en niet continue zorg. Daarom is een doula een uitkomst, de kers op de taart, de perfecte aanvullende ondersteuning bij deze intense gebeurtenis: de geboorte van je kind. Een doula steunt jou en je partner fysiek en emotioneel, informeert naar jouw wensen en mogelijkheden en volgt je.

Ga voor het hele pakket, een geboorte kan je niet overdoen. Het enige wat overblijft, naast natuurlijk een prachtig kindje, is de herinnering waar je de rest van je leven het mee moet doen. Vrouwen herstellen makkelijker van een ingreep dan van het gevoel dat (een deel van) de geboorte hun ontnomen was en dat er onvoldoende aandacht voor ze was. Dat ze zich eenzaam hebben gevoeld. Het is niet nodig. Je hebt het zelf in de hand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s